Skip til hoved indholdet

Køge Bugt bør med i ny marin naturnationalpark for Øresund

De syv borgmestre i Køge Bugt Alliancen kræver nu, at den sydlige del af Øresund og Køge Bugt bliver en del af den nye marine naturnationalpark, som miljøministeren netop nu er ved at beslutte.

Køge Bugt Alliancen arbejder for, at en kommende marin naturnationalpark omfatter Øresund fra nord til syd, sådan som det fremgår af kortet.


Havmiljøet i Køge Bugt og den sydlige del af Øresund har akut brug for beskyttelse. Ilten forsvinder, fedtemøg og alger vokser, mens fisk og havdyr lider. Derfor skal området udnævnes til at være en del af en marin naturnationalpark.

Det er budskabet lige nu fra Køge Bugt Alliancen, fordi miljøminister Magnus Heunicke står over for at beslutte, hvorvidt Køge Bugt og den sydlige del af Øresund skal være en del af en ny marin naturnationalpark for Øresund.

Beskyt Øresund fra nord til syd

De syv borgmestre i Køge Bugt Alliancen var samlet i denne uge for at drøfte truslerne mod havmiljøet i Køge Bugt og den sydlige del af Øresund - helt ned til Rødvig på Stevns. De lægger vægt på, at både Friluftsrådet og Danmarks Naturfredningsforening også ønsker, at det samlede havmiljø i Øresund skal beskyttes i en marin naturnational park.

Køge Bugt Alliancen har lige siden 2022 arbejdet for, at såvel det nordlige Øresund som Køge Bugt udpeges som Marin Naturnationalpark. På det netop overståede HAVETS FOLKEMØDE i Brøndby blev dette ønske gentaget flere gange – blandt andet over for miljøministeren.

DN og Friluftsrådets anbefaling om Øresund:

Øresund består af tre forskellige økologiske områder, der tilsammen er afgørende for Øresund som samlet økosystem.

Dansk Naturfredningsforening, DN, og Friluftsrådet anbefaler, at det sydlige Øresund og herunder Køge Bugt også bliver omfattet af den kommende marine naturnationalpark.

DN og Friluftsrådets anbefaling er dog, at der fortsat kan udvindes råstoffer tre sømil fra land, og Køge Bugt Alliancen er enig i, at der fastsættes en tre sømile-grænse for den nye naturnationalpark.

Pressekontakt:

Borgmester i Stevns Kommune: Henning Urban Dam, telefon 20 36 43 60

Borgmester i Køge Kommune: Marie Stærke, pressetelefon 24 60 56 02

Borgmester i Solrød Kommune: Emil Blücher, telefon 51 34 42 31

Borgmester i Greve Kommune: Pernille Beckmann, telefon 50 58 25 26

Borgmester i Ishøj Kommune: Merete Amdisen, telefon 43 57 75 75

Borgmester i Vallensbæk Kommune: Henrik Rasmussen, telefon 21 27 99 02

Borgmester i Brøndby Kommune: Maja Højgaard, telefon 27 24 38 04



Køge Bugt Alliancen er et samarbejde mellem Stevns, Køge, Solrød, Greve, Ishøj, Vallensbæk og Brøndby kommuner. Samarbejdet har til formål at passe på havmiljøet i Køge Bugt.

Nyttige Links