Program for Havets Folkemøde 2024
Havets Folkemøde bliver en spændende dag i havets og bugtens navn. Her vil være aktiviteter for både store og små og indholdsrige debatter om fremtiden for vores fælles hav, med deltagelse af kendte profiler og ildsjæle.
Havets Folkemøde bliver en spændende dag i havets og bugtens navn. Her vil være aktiviteter for både store og små og indholdsrige debatter om fremtiden for vores fælles hav, med deltagelse af kendte profiler og ildsjæle.
I Danmark elsker vi havet, men vi passer ikke altid lige godt på det. Vores havmiljø og kystnære områder er udfordrede af blandt andet forurening og klimaforandringer og har det lige nu rigtigt skidt. Hvordan værner vi om de sk, bunddyr og planter, der stadig er derude? Og hvordan får vi genoprettet balancen i havet og genskabt det marine liv, der er forsvundet? Så vi igen kan fange fisk i vores bugt og bade med mindre fedtemøg på vore strande.
Kom og hør, hvad vi kan gøre bedre, hver især og sammen.
Vi glæder os til en sjov og lærerig dag – og husk badetøjet, vi hopper i havet, når det officielle program er slut.
Praktisk
Vi anbefaler, at du kommer til Havets Folkemøde på gåben, cykel eller med offentlig transport. Vi har nemlig ikke så mange parkeringspladser at gøre godt med i Strandparken. På den måde slår du også et slag for klimaet og CO2-regnskabet.
Hvis det er nødvendigt for dig at tage bilen, kan du parkere på parkeringspladsen ved Strandporten i Brøndby Strand. Du skal være opmærksom på, at du ikke kan køre helt hen til Havets Folkemøde.
Offentlig transport: Du kan tage både busser og tog til Brøndby Strand St., hvorefter du har en lille gåtur på ca. 500 meter til Strandparken.
S-tog: Linje A
Busser: Bus 13, Bus 500S og Bus 166
Du kan købe mad og drikke til Havets Folkemøde. Vi får leveret pantemballage til alle madboder af virksomheden New Loop, så vi kan mindske mængden af affald. Der vil desuden være en vandpost, så husk at medbringe din egen vandflaske.
Program
11.00-11.10: Henckell Dans
Danseskolens dygtige dansere kommer forbi og giver den gas til den nyeste musik
11.10-11.50: Åbningsdebat – Tilstanden i Køge Bugt.
Maja Højgaard (Borgmester, Brøndby Kommune), Lars Midtiby (direktør, Danmarks Naturfredningsforening), Alexander Holm (biolog, Den Dyriske Time) og Magnus Heunicke (Miljøminister, Miljøministeriet).
Ordstyrer: Ida Ebbensgaard, journalist, Moderator.dk
12.15-14.45: Musiske indslag fra lokalområdet
15.00-15.45: Frank Erichsen fra tv-programmet ”Bonderøven” – Kampen for havet starter på land
De sidste to år har Frank Erichsen brugt på tv-optagelserne til tredje sæson af ”Giv os naturen tilbage” på DR. Han har måttet konstatere, at han ved meget lidt om havet, og har derfor sat sig for at undersøge, hvorfor havmiljøet lider. Frank har taget et dykkercertifikat, så han med egne øjne kan se, hvad der foregår under overfladen, og det har været noget af en øjenåbner for ham. Kom og hør Franks egne erfaringer med havet, og hvad han har oplevet i løbet af optagelserne til ”Giv os naturen tilbage”.
15.50-16.00: Afslutning og ’hop i havet’
Debatter og oplæg
Debattelt 1
12.00-12.45: Hvordan påvirker landbruget havmiljøet?
Magnus Heunicke (miljøminister, Miljøministeriet), Marie Østergaard (presserådgiver, Landbrug og Fødevarer), Lars Midtiby (direktør, Danmarks Naturfredningsforening) og Karen Timmermann (professor, DTU Aqua) og Frank Erichsen.
Ordstyrer: Ida Ebbensgaard, journalist, Moderator.dk
13.00-13.35: Hvordan sikrer vi fremtidens rådstofindvinding uden at ødelægge havmiljøet?
Karen Timmermann (professor, DTU Aqua), Michael Løvendal Kruse (Danmarks Naturfredningsforening) og Søren Evald (områdechef, råstoer, NCC) og Borgmester Henning Urban (Stevns Kommune)
Ordstyrer: Niels Svanborg, journalist
14.00-14.45: Hvordan genopretter vi havmiljøet i Køge Bugt?
Allan Scheller (formand, Køge Bugt Stenrev), Jonas Bjørn Whitehorn (politisk konsulent, Friluftsrådet), Lisbeth Jess Plesner (chefkonsulent, havmiljø, Hedeselskabet), Mads Christoffersen (seniorkonsulent, Tænketanken Hav), Merete Amdisen (borgmester, Ishøj Kommune) og Pernille Bechmann (borgmester, Greve kommune)
Ordstyrer: Mikkel Ejsing, formand, DN Brøndby
Debattelt 2
12.15-13.00: Sådan spiser du blåt: Bæredygtigt fiskeri på menuen
Sponsoreret af DM BIO
Stefan Neuenfeldt (seniorforsker, Institut for Akvatiske Ressourcer) og Morten Fristrup (Marine Stewardship Council)
13.10-13.50: Talk – Er Danmark egentlig et grønt foregangsland?
Journalist Signe Wenneberg og biolog Alexander Holm
14.00-14.45: Holmene, 9 kunstige erhvervsøer – hvordan vil de påvirke Køge Bugt?
Søren Friis Trebbien (viceborgmester, Hvidovre Kommune), Maja Højgaard (borgmester, Brøndby Kommune), Michael Løvendal Kruse (Danmarks Naturfredningsforening), Henrik Rasmussen (borgmester, Vallensbæk Kommune) og Emil Blücher (borgmester, Solrød Kommune), Morten Løber (Seniorchefkonsulent, Dansk Industri)
Ordstyrer: Niels Svanborg, journalist
For hele familien
På stranden
11.00-16.00: Krible-krable
Sejlerhuset og Brøndby Naturskole inviterer alle til at undersøge livet på det lave vand. Ved hjælp af rejehov, sigter og undervandskikkerter kan vi sammen tage et kig på alt det forskellige liv, der findes i strandkanten ved Køge Bugt. Alle aldre er velkomne i vandet, og er du ikke til havvand mellem tæerne, kan du i vores telt se, hvad der allerede er fanget af spændende arter.
11.00-16.00: Kitesurfing
Kom ud og mærk vinden i håret, når Brøndby International Kitesurfing Club indbyder til kitesurfing.
11.00-16.00: Beachvolleyball
Man går aldrig galt i byen med en klassisk strandaktivitet - beachvolleyball! Brøndby Volleyball Klub indbyder til sjov beachvolley for alle aldre.
12.00-15.00: Beachhåndbold
Kom og prøv en ny form for håndbold! Brøndby Håndboldklub står klar til at tage imod dig på stranden til en gang beachhåndbold.
11.00-13.30: Spejderaktiviteter
Oplev en masse spændende spejderaktiviteter sammen med Brøndby Strand Spejderne, DDS - Kiowa Ringebæk gruppen.
12.00-13.00: Mød en havfrue
KONTRA – Brøndbys KulturKlub præsenterer: havfruen Olivia. Kom og se når hun svømmer i bølgerne ved Brøndby Strand. Hun vil også fortælle eventyrlige historier og afsløre hvordan hun blev havfrue. Efter showet alle børn kan hilse på havfruen og få taget billeder.
12.00-15.00: Strandmaleri og SandkunstHvem siger, det kun er på Skagen, man kan male strandscener? Nu kan du også gøre stranden
i Brøndby til dit motiv! KONTRA - Brøndbys KulturKlub inviterer dig til at male farverige strandmalerier på kasserede genbrugsplader fra Brøndbys Genbrugsstation. Deltag ved de specielt opstillede staffelier for både børn og voksne og skab dit eget unikke maleri. I sandet kan du bygge sandslotte og skabe sandskulpturer med former, spader og spande. Det er en sjov og afslappende måde at nyde naturen og udtrykke din kreativitet på Perfekt for hele familien.
På pladsen
11.00-16.00: Ansigtsmaling
Bliv forvandlet til en fisk, havfrue, søstjerne eller lige hvad du måtte ønske dig. To professionelle ansigtsmalere står parat til at trylle dig om.
12.00-14.00: Familieworkshop – Heerups Stenskulpturer og Stenvæsner
Kom og vær med til en kreativ familieworkshop, hvor vi dykker ned i Heerups magiske verden af stenskulpturer i Strandparken! Mød de otte Heerup-stenskulpturer: Pindso, Bjørn, TyreGod, Rosa Stenen, Ansigt, Stenbider, Fastefjæs og Puppe Mads, og hør om Heerups legende tilgang til materialet og motivets magt.
13.00-14.00: Sanketur – Smag på stranden med Brøndbys Grønne Nabofællesskaber
Deltag i en hyggelig og lærerig sanketur langs Brøndby Strand med Brøndbys Grønne Nabofællesskaber. Vi mødes ved Brøndbys GNF-telt og går sammen ned på stranden, hvor vi udforsker spændende urter og andre ting, der kan findes langs strandbredden. Vi tegner en bingoplade i sandet og fylder den med strandplanter og andre skatte, vi finder i området, indtil vi har fuld plade. Urtekniv og handsker kan lånes. En sjov oplevelse for store og små.
11.00-16.00: Tangtryk på genbrugs t-shirts
Ocean Lab inviterer hele familien til at lave otte tangtryk på genbrugs t-shirts. Du kan også høre om deres spændende og kreative arbejde med undervandsskulpturer, snorkelkort og meget mere.
Mød også
Til Havets Folkemøde kan du møde en masse foreninger, organisationer, fageksperter og ildsjæle. På oversigten nedenfor, kan du se, hvem der deltager i vores mange fagtelte.
Du kan møde
Køge Bugt Stenrev
Danmarks Naturfredningsforening
FLOR – DN ungdom
BIOFOS
DM BIO
Fremtidens Brøndby Strand
Havet og stranden – mød kommunen/Køge Bugt Alliancen
Dansk Ornitologisk Forening
Øresundsvandsamarbejdet
Brøndbys Grønne Nabofællesskaber
Ocean Lab
KONTRA – Brøndbys KulturKlub
Brøndby Strand Projektet
Brøndby Funklub
Den Levende Fiskerihavn
Ishøj Havhaver